Druiven bevatten veel vocht en daarnaast verschillende vitamines en mineralen. Vooral vitamine Ken koper zijn in grote hoeveelheden in druiven te vinden. Dat geeft druiven belangrijke voordelen voor onze gezondheid.
Druiven werden in het jaar 5000 voor Christus voor het eerst ontdekt [1].
Doordat de druif vanaf het eerste moment al een geliefde fruitsoort is, wordt deze zelfs genoemd in de Bijbel.
Via Europese reizigers verspreidde de druif over de hele wereld [1].
Er bestaan veel verschillende soorten druiven (zoals groene, rode en zelfs zwarte).
Er wordt ieder jaar wel 72 miljoen ton druiven geproduceerd [1-3].
Waarom druiven gezond zijn
Druiven zijn niet alleen heel lekker, ze dragen ook bij aan een gezond lichaam. Hieronder hebben we acht gezondheidsvoordelen van deze smakelijke vruchten voor je op een rijtje gezet.
1. Kunnen helpen onze cellen gezond te houden
De gezondheid van onze cellen kan beter worden gewaarborgd als je genoeg polyfenolen, een soort antioxidanten, binnenkrijgt. Druiven zijn rijk aan deze stoffen. Door voldoende druiven te eten, draag je bij aan het behoud van gezonde cellen en weefsels [2].
Resveratrol komt daarnaast voor in rode druiven. Er is bewijs gevonden dat deze antioxidant vooral effectief is in het beschermen van cellen. Daarnaast kan het ook beschermen tegen schade door UV-straling [2].
Samenvatting: Druiven bevatten veel antioxidanten en kunnen daardoor helpen om je cellen gezond te houden.
2. Kunnen allergieklachten helpen verminderen
Door het eten van druiven zou je de klachten van een allergie kunnen verminderen. Quercetine, te vinden in druiven, heeft namelijk een zuiverend effect. Dit kan helpen om een loopneus, brandende ogen en netelroos tegen te gaan [2].
Rode druiven bevatten een mix van antioxidanten die mogelijk helpen om de luchtwegen te zuiveren en allergiesymptomen, zoals een verstopte neus, te verlichten. Wetenschappers ontdekten dat mensen die dagelijks onder andere druiven aten minder allergische neusklachten en hooikoorts hadden [4].
Samenvatting: De antioxidanten in druiven dragen bij aan schone luchtwegen, waardoor ze allergieklachten kunnen helpen verminderen.
3. Kunnen diabetes helpen voorkomen
Druiven hebben (net als appels en bosbessen) een gunstig effect op onze bloedsuikerspiegel. Onderzoekers van de Harvard Universiteit ontdekten dat de vruchten zelfs kunnen helpen om diabetes type 2 te voorkomen [5]. Dat komt mogelijk doordat druiven het antioxidant resveratrol bevatten.
Resveratrol uit druiven kan ook gunstig zijn voor mensen die al diabetes type 2 hebben. Dat heeft onderzoek uitgewezen. Toen de deelnemers van het onderzoek resveratrol namen, reageerde hun lichaam 40% beter op het insulinehormoon. Met andere woorden: hun insulineresistentie verminderde.
Andere studies hebben aangetoond dat resveratrol nog meer positieve effecten kan hebben voor mensen met diabetes. Resveratrol blijkt namelijk bescherming te kunnen bieden tegen zenuwschade en aantasting van het netvlies. Deze aandoeningen kunnen ontstaan door diabetes [2].
Samenvatting: Het antioxidant resveratrol in druiven kan bescherming bieden tegen diabetes type 2.
4. Bescherming tegen straling
UV-straling kan schade toebrengen aan de cellen in de huid doordat het de vorming van schadelijke vrije radicalen bevordert. Wetenschappers hebben aangetoond dat flavonoïden uit druiven de vorming van vrije radicalen kunnen verminderen [8].
Dit betekent niet dat druiven een vervanging zijn voor zonnebrand. Zonnebrand beschermt je huid van de buitenkant. Druiven bevatten voedingsstoffen die je huid juist van de binnenkant kunnen beschermen.
Samenvatting: Resveratrol in druiven kan ons lichaam deels beschermen tegen schadelijke straling, zoals UV-straling uit zonlicht.
5. Goed voor het brein
Een teveel aan vrije radicalen in het lichaam kan schadelijk zijn voor de hersenen. Een onderzoek aan de University of Basel heeft uitgewezen dat resveratrol in druiven deze schadelijke stoffen kan opruimen [9]. Druiven zijn dus goed voor het brein.
Er zijn zelfs aanwijzingen dat resveratrol eraan kan bijdragen dat mensen met alzheimer minder snel achteruitgaan voor wat betreft hun functioneren en de werking van hun hersenen [10]. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.
Samenvatting: Druiven bevatten stoffen die het brein kunnen beschermen.
6. Goed voor de nieren
Het eten van druiven kan bijdragen aan de gezondheid van onze nieren. De resveratrol in de schil van rode druiven heeft namelijk een beschermende en zuiverende werking op deze organen. Ook kan de stof helpen om vrije radicalen, die de nieren kunnen belasten, onschadelijk te maken [11].
Wetenschappers ontdekten dat resveratrol een beschermend effect kan hebben bij patiënten met een chronische nierziekte, doordat deze stof de nierfiltratiesnelheid en het -volume kan helpen verhogen [12].
Samenvatting: De resveratrol in druiven heeft zowel een beschermende als zuiverende werking op de nieren.
7. Verbeteren de gezondheid van de huid
Door druiven te eten krijg je verschillende stoffen binnen die erg goed zijn voor je huid. Vitamine C is één van deze stoffen. Door hier genoeg van binnen te krijgen, is het mogelijk dat je tekenen van huidveroudering kunt verminderen [13].
Druiven kunnen bijdragen aan het verjongen van de huid. De vitamine C in deze fruitsoort draagt namelijk ook bij aan de aanmaak van collageen. Collageen zorgt ervoor dat er nieuwe cellen en bloedvaten worden aangemaakt en verstevigt de huid [13].
Samenvatting: Druiven dragen bij aan een jeugdige uitstraling, doordat ze stoffen bevatten die tekenen van huidveroudering tegengaan.
8. Kunnen de hartfunctie helpen verbeteren
Druiven kunnen op verschillende manieren de gezondheid van het hart ondersteunen. Zo kunnen de polyfenolen in deze vruchtjes bijdragen aan een gezonde hoeveelheid bloedplaatjes, waardoor het bloed goed vloeibaar blijft.
Ook kunnen dezelfde stoffen helpen om de bloedvaten te verwijden. Op deze manier kan het bloed goed blijven stromen [2].
Polyfenolen uit druiven dragen bij aan een gezonde bloeddruk en dat is ook gunstig voor het hart [1,2]. Hetzelfde effect heeft kalium, dat eveneens in druiven aanwezig is.
Samenvatting: Druiven bevatten nutriënten die een gunstig effect kunnen hebben op de hart- en bloedvaten.
Voedingswaarde van druiven
Een portie druiven van 151 gram bevat de volgende voedingswaarden:
Energie: 104 kcal (calorieën)
Koolhydraten: 26 gram
– Suikers: 23 gram
Eiwitten: 1 gram
Vetten: 0 gram
Vezels: 1 gram
Vitamines en mineralen:
Vitamine A: 2% ADH
Vitamine C: 5% ADH
Vitamine E: 1% ADH
Vitamine K: 28% ADH
Calcium: 2% ADH
Foliumzuur: 1% ADH
Magnesium: 3% ADH
Kalium: 8% ADH
Koper: 10% ADH
Mangaan: 5% ADH
Naast deze vitamines en mineralen bevat een portie druiven kleine hoeveelheden vitamine B2, vitamine B6, ijzer en zink. Ook zijn druiven rijk aan vocht. Een portie druiven bevat ongeveer 70 milliliter water [2].
Druiven eten tijdens het afvallen
Eet gerust een portie druiven per dag tijdens het afvallen. Druiven zijn erg gezond. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, voldoende vocht en weinig calorieën.
Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding. Druiven bevatten namelijk fruitsuiker (fructose). Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, zou dit gewichtsverlies in de weg kunnen staan.
Een paar handige richtlijnen:
Eet maximaal twee porties fruit per dag
Combineer druiven met eiwitten, gezonde vetten en vezels (lees hier hoe)
Neem druiven net voor een fysieke inspanning (de fruitsuikers geven je energie)
Probeer voldoende af te wisselen met andere gezonde voedingsmiddelen. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel fruitsuikers binnenkrijgt. Wil je af en toe een portie druiven eten? Voeg ze eens toe aan een salade, eet ze gestoofd bij een warme maaltijd of pluk ze zo van het takje als tussendoortje.
[1] Dairy Council of California. (z.d.). Health benefits of grapes. Geraadpleegd van https://www.healthyeating.org/Healthy-Eating/All-Star-Foods/Fruits/Article-Viewer/Article/437/health-benefits-of-grapes.aspx
[2] Ware, M. (2014). Grapes: health benefits, nutritional information. Geraadpleegd van https://www.medicalnewstoday.com/articles/271156.php
[3] Naaz, S. (2015). 21 best benefits of grapes for skin, hair and health. Geraadpleegd van https://www.stylecraze.com/articles/top-10-health-benefits-of-grapes/
[4] Chatzi, L., et al. (2007). Protective effect of fruits, vegetables and the Mediterranean diet on asthma and allergies among children in Crete. Thorax, 62(8), 677-683.
[5] TheBMJ. (2013). Researchers find link between blueberries, grapes and apples and reduced risk of type 2 diabetes. Geraadpleegd van https://www.bmj.com/press-releases/2013/08/29/researchers-find-link-between-blueberries-grapes-and-apples-and-reduced-ri
[6] Albert Einstein College of Medicine. (2010). Resveratrol linked to positive impact on prediabet. Geraadpleegd van https://www.einstein.yu.edu/news/releases/545/resveratrol-linked-to-positive-impact-on-prediabetes/
[7] Zhang, H., et al. (2017). The protective effects of Resveratrol against radiation-induced intestinal injury. BMC Complementary and Alternative Medicine, 17, 410.
[8] The Jerusalem Post. (2011). Grapes can protect against UV radiation, study finds. Geraadpleegd op 28 januari 2020, van https://www.jpost.com/Health-and-Sci-Tech/Health/Grapes-can-protect-against-UV-radiation-study-finds
[9] Savaskan, E., et al. (2003). Red wine ingredient resveratrol protects from beta-amyloid neurotoxicity. Gerontology, 49(6), 380-383.
[10] Martin, I., et al. (2017). Resveratrol for Alzheimer’s disease? Science Translational Medicine, 9(375).
[11] Den Hartogh, D. J., et al. (2019). Health benefits of resveratrol in kidney disease: evidence from in vitro and in vivo studies. Nutrients, 11(7), 1624.
[12] Jurgelewicz, M. (2019). New review demonstrates the benefits of resveratrol in patients with kidney disease. Geraadpleegd van https://blog.designsforhealth.com/node/1071
[13] Pullar, J. M., et al. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients, 9(8), 866.
[14] Choi, Y., et al. (2010). Metabolic constituents of grapevine and grape-derived products. Phytochemistry Reviews, 9(3), 357-378.
[15] SELFNutritiondata. (2018). Geraadpleegd van https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/1920/2
[16] NEVO. (z.d.). Druiven m schil gem. Geraadpleegd van https://nevo-online.rivm.nl/
Wat vind je van dit artikel?
Wat kunnen wij verbeteren?
Deel dit artikel:
Afvallen met de boodschappenlijst
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en verlies tot wel 2 kilo per week met:
De Afslank Boodschappenlijst
Onze beste tips om (buik)vet te verbranden
Koolhydraatarme tips en recepten direct in je mailbox!
Geen SPAM of verplichtingen
Deel dit artikel
Disclaimer:
Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.
Kan iemand mij vertellen hoe ik voorkom dat de gedroogde druiven, gedroogd op ongeveer 60 graden in de oven van een hout- / kookkachel, blijven plakken aan het droogrek of bakplaat zonder gebruik van bakpapier? De bakplaat invetten met een olie of boter is waarschijnlijk een manier, echter verwacht ik dat daardoor de ‘rozijnen’ hun houdbaarheid zullen verliezen.
Goede vraag Jurjen. Rozijnen zijn heel gezond en een goede aanvulling op een gezond eetpatroon. We adviseren wel om spaarzaam te zijn met het gebruik van rozijnen als je wil afvallen.
Ja, het is mogelijk om zuurbranden te krijgen van het eten van druiven. Druiven zijn van nature zuur en kunnen bij sommige mensen de productie van maagzuur stimuleren, wat kan leiden tot zuurbranden. Als je merkt dat je na het eten van druiven last krijgt van zuurbranden, kan het helpen om ze met mate te eten of te combineren met andere voedingsmiddelen die minder zuur zijn.
Druiven kunnen soms maagzuur of reflux veroorzaken. Dit komt doordat druiven wat zuurder kunnen zijn, wat bijdraagt aan het branderige gevoel van maagzuur. Als je merkt dat je maagzuur krijgt na het eten van druiven, kun je proberen ze in kleinere hoeveelheden te eten of andere fruitsoorten te kiezen die minder zuur zijn. Succes!
Ik was eigenlijk op zoek naar informatie of druiven laxerend werken. Maar dit was zeer interessant om te weten.
Nog een vraagje, waarom maximaal 2 stuks fruit? Ik had net gepland om 3 stuks te eten.
Fruit zit vol belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en vitamines, maar bevatten ook fruitsuikers.
Zolang je wilt afvallen raden we aan om maximaal 2 stuks fruit per dag te nemen.
Simpelweg een zegen voor het lichaam…1 Opmerking pitloze druiven, zijn GEKLOONDE druiven met alle nadelen van dien… Gooeihormonen toegediend en als 1…druifje ziek is hebben ze het allemaal..omdat alle klonen gelijk zijn….
Gekloonde!?
Pitloze druiven zijn via enting verkregen druiven en zij ook natuurlijke druiven en daardoor gezond en hebben geen nadelen alleen missen deze de gezonde pitten.
Deel dit artikel: